Topraksız Tarım Yapmanın Avantajları

 Topraksız Tarım Yapmanın Avantajları

21. yüzyılda artık üretmekten ziyade daha ağırlıklı olarak tüketmeye odaklı bir yaşam şartlarımız var. Gerek sosyal imkanlar olsun gerek ise daha aktüel imkanları olsun kişiler şehir yaşamını tercih ediyorlar. Hal böyle olunca da kırsal kesimlerden kasaba ve köylerden devamlı bir göç seli büyük şehirlere. Topraksız tarım yapmak kırsal kesimlerde olabileceği gibi metropol şehirlerde de yapılabilecek parlak iş fikirlerinden birisidir. Topraksız tarım isminden de anlaşılacağı üzere toprak olmadan yapılabilecek üretim yollarından birisidir.

Topraksız Tarım Nasıl Yapılır

Dünya üzerinde henüz yeni yeni benimsenmiş olan topraksız tarım için ileri ki yıllarda zirve yapacağı ve toprak üzerinde mahsul ekiminden daha fazla ilgi duyulacağı düşünülmektedir. Hem üretilen ürünlerin daha kaliteli olması hem de işçilik maliyetleri olsun bir çok avantajı sağlamaktadır topraksız tarım.

Topraksız tarım ülkemizde de hızlı bir şekilde yayılmaya devam etmektedir. Girişimciler için hem iş yükünün az olması hem de çevre iklim koşullarının olmaması cezp edici olabiliyor. Genelde topraksız tarım pimaş borular ile kapalı bir ortamda hayata geçirilmektedir. Pimaş borular yağmur suları veya atık giderler için üretilmiş olsa da topraksız tarım için kullanılabilecek en ideal yapı malzemesidir. Yanda ki resimde yan yana aralıklar ile dizilmiş bir düzine pimaş boru görmektesiniz. Ortalarına ölçülü şekilde açılan delikler sayesinde fidelerin kökleri su ile buluşturulmaktadır. Su içerisine bitki için gerekli olan vitamin ve minareller karıştırılmaktadır. Aşağıdaki resme benzer bir düzenek sayesinde bitkiler topraktan aldıkları vitaminleri su aracılığı ile elde etmektedirler. Aynı zamanda belirlemiş olduğunuz alanda solucan gübresi üretebilir bunu da besin değeri olarak değerlendirebilirsiniz.

Topraksız Tarımın Avantajları

Toprak olmadan yapılan bu tarımın avantajları saymakla bitmiyor. İşin içerisinde olanlar daha iyi bilirler ama tarla da yapılan tarımın, ekiminden hasadına kadar türlü zorluklar yaşanmaktadır. Topraksız üretim yapmak ise daha fazla üretim ve kolaylığa açılan kapı sayılmaktadır. Dediğim gibi ülkemizde henüz yaygın olarak yapılmaya başlanmayan Topraksız Tarım Yapmak sizin hayalinizde ki iş olabilir.

  • Topraksız tarım İş yükünü yarı yarıya düşürmektedir.
  • Üretilecek ürünlerin üretim maliyetleri düşmektedir.
  • Toprağın su çekme veya suyun kayıp olma olasılığı olmadığından su sarfiyatı en aza inmektedir
  • Kimyasal ziraat ilaçları daha az seviyede kullanılmaktadır.
  • Her ürün eşit şekilde dengeli besin alır
  • Yerleşim bakımından az alan çok üretim
  • Hasat yapılan üründen sonra yeni ürün yetiştirmeye başlama sadece günler sürer
  • Hasat yapılan ürünler daha temizdir
  • Değişik otların istilası durumu olmaz

Nerelerde Topraksız Tarım Yapmak

Bu yeni nesil üretim insanın yaşadığı her alanda rahatlıkla yapılabilir. Kullanmadığınız bir oda da veya balkonunuzda yada uzun süredir bakmadığınız bahçenizde. Size lazım olan sadece ışık geçirgenliğini önlemeyecek bir kaplama ile etrafını kapatarak bir pencere yapmak. Sera naylonları bu işler için idealdir. Daha sonra bir tesisatçı çağırarak bir kaç örnek resim göstermeniz olacaktır. Eğer sizde kendinize bu konuda inanır iseniz, kendi üretiminiz olan domatesi, şubat gününde kahvaltıda görebilir, kendiniz ile gurur duyabilirsiniz.

Zamanı geldiğinde anlatacağım led tarım ile birleştirilerek mükemmel ürünler elde edebilirsiniz. Led tarım ile alakalı olarak biraz bilgi aktarayım. Led ışığı sayesinde güneşin uğramadığı yerlerde tarım ürünleri üretmek mümkün. Kömürlük veya çatı katı, depo yada kullanmadığınız bir oda. Belirli renkler kullanılarak verilen ışık tonları bitki için gerekli olan besinleri sağlamaktadır. Gece, olunca fotosentez yapmayıp büyümeyi durduran bitkiler devamlı olarak yanan led ışığını, daimi gündüz sanarak fotosentez yapmamaktadır. Bu da ürünün yetişme süresini yarı yarıya kısaltmaktadır.


Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın