Ekonomi Küçülürken Maliyetler Artıyor
Müşteri Kaçırmadan Fiyat Nasıl Artırılır? Covid-19 virüsünün, dünyanın karşılaştığı en tehlikeli ve ekonomik anlamda en yıkıcı salgın hastalık olduğu gerçeği ile karşı karşıya kalındı.
Salgına karşı mücadele konusunda alınan tedbirler ne kadar başarılı olursa olsun, tüketici psikolojisi de devreye girdiğinde çoğu sektörde üretim %20-25 alanında düştü. Tüketici harcamaları azaldı. Covid-19 salgını nedeniyle tüm dünya ekonomisi küçüldü. Dünyanın en büyük ekonomilerine sahip gelişmiş ülkelerinde bile virüsten kaynaklı ekonomik daralmalar meydana geldi. Bu durum Türkiye gibi hâlâ gelişmekte olan ülkeler kategorisine dahil olan bir çok ülkeyi çok daha fazla etkiledi. Her geçen gün üreticinin ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren çok sayıda firmanın kullandığı ürün, hizmet ve ekipmana gelen zamlar, ülkemizde bulunan çoğu firmayı etkiledi. Bazı sektörler ise tamamen durdu, firmalar faaliyetlerini durdurma kararı alarak, iş yerlerini kapattı. Hükümetin açıkladığı çok sayıda teşvik paketi ise artan maliyetleri, salgın sürecinde ciddi anlamda sekteye uğrayan üretim kapasitesini sabit tutmak ve daralmasını engellemek için çok yeterli olamadı.
Döviz ve altın kurunun dünyadaki gelişmeler nedeniyle günden güne yükselmesi, bir çok üreticiyi maliyetler açısından fazlasıyla zorladı. Maliyetleri artan çoğu firma salgın sürecinde fiyatlarını sabit tuttu ancak bu durum fazla sürmedi. Tüketicinin satın alacağı ürünün fiyatını rakip ürünlerle karşılaştırması, fiyat uygunluğu ise fiyat algısını etkileyip değişmesine sebep oldu. Dolayısı ile firmalar, hem artan maliyetler karşısında yükselen satış fiyatları ile ilgili dikkatli politikalar izlemek, hem de ürünlerini satın alacak müşteriyi kaybetmemek için çabalamak zorunda.
Fiyat Artışlarından Müşteri Kaçırmadan Fiyat Nasıl Artırılır ?
Bu süreçte, fiyat artışından ister istemez etkilenen tüketicisini kaybetmeden ve sahip olduğunu pazar payını koruyarak geçirmek isteyen firmaların, izlemesi gereken bazı politikalar öne çıkıyor.
- Öncelikli olan bu süreçte müşteri sadakatini ve müşterinin firmaya güveninin korunması ve arttırılmasına yönelik çalışmalar yapın. Tüketicinin firmadan aldığı ürün miktarı düşmüş olsa bile onları önemsediğinizi gösterin.
- Müşterilerinizle iletişime geçerek fiyat artışlarının hangi gerekçe ile yapıldığını anlatmaktan çekinmeyin.
- Fiyat artışı yapmamak yada normalden daha az artış yapmak için ne kadar direnç gösterdiğinizi açıklayın ve pazarda bulunan benzer ürünlerle karşılaştırmasını yapın.
Rakipleriniz ne yapıyor ? Takipte Kalın
Pazarı bu süreçte çok daha yakından takip edin, mümkünse rakip firmalardan sonra en son fiyat artışına giden siz olun. Örneğin çok bilinen bir saç bakım markası son beş senedir periyodik aralıklarla paket gramajlarını belirli bir oranda düşürüyor ancak zam yapmıyor. Pazarda en son zam yapan markaya sahip olduğundan dolayı, pazar payı diğer fiyat artışı yapan firmalara göre çok daha az etkileniyor.
Fiyat Artışının Tüketiciye Olumlu Etkilerinden Bahsedin
Ayrıca mecburi fiyat artışı ile birlikte üründe bir iyileşme gerçekleştiyse veya normalde olmayan bir özellik eklendiyse, bu üzerinde önemle durulması gereken bir durum. Müşterilerinizin satın alma alışkanlıklarını ve satış stratejilerini şu dönemde değiştiren farklı firmaların politikalarını izleyin. Müşteri ihtiyaçlarını ön planda tutarak bu döneme uygun farklı kampanyalar geliştirin. Bu durum ürünlerinizi daha cazip hale getirecek ve bazı ürünlerde olan fiyat artışlarının müşteri tarafından önemsenmemesine yol açacaktır.
İçinde bulunduğumuz süreç müşteri portföyünü koruyarak müşteri ihtiyaçlarına odaklanmak ve inovatif çözümler geliştirmek için bazı önemler almayı gerektiriyor. Doğru adımların atılması durumunda artan maliyetler sebebi fiyatlarınıza yansıyan artıştan etkilenmeyebilirsiniz.
thanks, interesting read