Kosgeb Nelere Destek Vermez? Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı açılımı ile karşımıza çıkan KOSGEB, küçük ve orta ölçekli işletmelere maddi destek sağlamaktadır. Yeni bir projeye hazırlanıyorsanız, mevcutta devam eden işlerinizi büyütmek istiyorsanız veya yurt dışına açılma gibi bir hayaliniz varsa KOSGEB destekleri için başvuru yapabilirsiniz. Kosgeb destekleri nakit hibe desteği şeklinde olabileceği gibi, kullanacağınız kredilerde faiz indirimi desteği şeklinde de olabilmektedir. Kosgeb desteklerinden yararlanmak için gerçek veya tüzel kişi işletmelerinin yerine getirmesi gereken bazı şart ve koşullar vardır. Kosgeb başvuru şartlarından en önemlisi kosgebin destek verdiği bir sektörde hizmet veriyor olmanızdır. Kosgeb Destekleri ve hibelerinden yararlanmak için öncelikle kurumun internet sayfasından KOSGEB tarafından desteklenen sektör listesini kontrol etmeniz gerekmektedir. KOSGEB küçük ve orta ölçekli işletmelere destek sağlasa da bu destek tüm sektörler için geçerli değildir.
Kosgeb Nelere Destek Vermez?
Yeni iş fikriniz veya büyütmek istediğiniz mevcut işiniz aşağıda yer alan sektörlerin içerisinde yer alıyorsa KOSGEB Desteği almanız mümkün değildir. Bu nedenle kosgeb desteği alarak iş kurma veya işinizi büyütme düşünceniz varsa faaliyette bulunduğunuz sektörün kosgeb desteği kapsamında olup olmadığını başvurunuz öncesinde kontrol etmelisiniz.
- Alkollü içecek ve tütün ürünleri perakende veya toptan ticareti yapan işletmeler
- Kahvehane, disko, bar, meyhane gibi eğlence yerlerinde hizmet veren işletmeler
- Müzik yapımcılığı, sinema ve dizi projeleri üreten işletmeler
- Spor okulları, spor salonları, tiyatro salonları, masaj salonları ve eğlence parkı gibi işletmeler
- Özel tıp merkezleri, diş sağlığı poliklinikleri, çocuk, hasta, yaşlı bakım evleri gibi hizmet veren işletmeler
- Sürücü kursu, muhasebe ve hukuk büroları, veterinerlik hizmetleri alanlarında hizmet veren işletmeler
- Gayrimenkul komisyonculuğu yapan emlakçılar
- Sigorta ve ekspertiz firmaları ile faktoring ve bankalar
- Küçük ve büyükbaş hayvan ve kümes hayvancılığı faaliyetinde bulunan işletmeler
- Kabuklu pirinç, kavun, karpuz, domates, patates, ıspanak, tütün, üzüm, yağlı meyve, bitkisel ürün ve ağaç yetiştiriciliği ile tohum işlenmesi faaliyetleri gerçekleştiren tarımsal işletmeler KOSGEB hibe ve desteklerinden yararlanamazlar.
Nace Kodu İle Sektör Sorgulama
Kosgeb destek verdiği ve vermediği sektör sorgulamaları nace kodu üzerinden de yapılabilir. Nace Kodu iş yerlerinin faaliyette oldukları sektörlere göre belirlenen tehlike sınıflarını belirten sistemin oluşturduğu bir koddur. Bu nedenle Faaliyet Kodu olarak da bilinir. Nace kodu altı haneden oluşur. İlk iki rakam işletmenin genel faaliyet sınıfını son dört rakamda alt faaliyet sınıfını gösterir. Nace kodunuzu öğrenmek için izleyebileceğiniz bir kaç yöntem bulunmaktadır. Ticaret odasının internet sayfasından sektör ve alt sektör sorgusu yapılarak nace kodunuzu öğrenebilirsiniz. Nace kodunuzu öğrenebileceğiniz diğer bir yöntemde işletmenizin sgk sicil numarasıdır. Sgk sicil numaranızın 2,3,4,5,6 ve 7. rakamları Nace kodunuzu vermektedir. Kosgeb internet sitesinden nace kodunuzu girerek destek kapsamında olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. İşletmelerin nace kodu belirlenmesi görev ve sorumluluğu Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği (TOBB)’ne verilmiştir.