İş Görüşmesi
İş Görüşmelerinde Sizi Test Etmek İçin Uygulanan Taktik Nedir? İş görüşmeleri çoğu insan için stresli ve sıkıntılı bir süreç olabilir. İş görüşmesinde yapılması gerekenler yerine getirildiği takdirde bu süreç sizin için daha kolay ve başarılı geçecektir. Şüphesiz ki bir iş pozisyonunda açılan ilanlara birçok başvuru gelmektedir. İlgili şirketin insan kaynakları bu adaylar arasından performansının en üst düzeyde olacağını tahmin ettiği ve kendini geliştirmeye açık adayları tercih eder. Eğitim seviyesi, iş konusunda yeterlilikleri ve potansiyelinin yanında işverenler genellikle kişinin karakteristik özelliklerini de göz önünde bulundururlar. Bununla beraber stres altında kişilerin verdikleri kararları ve tepkileri incelemek aynı zamanda sorunlar karşında pratik çözüm üretip üretemediğini değerlendirmek için işverenler için mülakatlar önemli bir süreçtir.
İş Görüşmesinde İşverenlerin Sizi Test Etmek İçin Uyguladığı Taktik
İş görüşmesi taktikleri genellikle işi almaya gelen kişinin yapması gereken şeyler olarak bilinse de aslında işverenlerde mülakat süresince çok farklı taktikler uygularlar. İş görüşmesi boyunca sorulan soruların hepsinin kendi içinde bir anlamı mevcuttur. Hatta adaylar çoğu zaman soruların soruların ne mantıkla sorulduğunu anlamaz çünkü sorular iş pozisyonuyla alakalı değildir. Örneğin işveren sizin sosyal hayatınızı nasıl geçirdiğiniz hakkında çıkarımlarda bulunmak için en son okuduğunuz kitabı ya da en son gittiğiniz tiyatro oyununu anlatmanızı isteyebilir.
Bununla beraber işverenlerin yaptığı taktiklerden biride kalem düşürme taktiğidir. İşveren mülakat boyunca elinde tuttuğu kalemi mülakat sonlarına doğru birden yere düşürür işverenlerin uyguladığı taktikler arasında en meşhurudur. Yere düşen kaleme vereceğiniz tepki işveren için sizin zor durumda kalan bir insana karşı takınacağınız tutum hakkında bilgi kaynağı olacaktır. Bazı kişiler kalemin düşmesine tepkisiz kalıp mülakata devam edebilir bazı kişiler ise kaleme işverenden önce davranıp kendisine geri uzatırlar.
Ekonomik Krizde Satış Nasıl Arttırılır? adlı konumuzu incelemek isterseniz linke tıklayınız.
İş Verenler En Çok Neye Dikkat Eder
Yine birçok işveren tarafından uygulanan önemli bir taktik ise mülakat öncesi adayı bekletme stratejisidir. Mülakat saatleri genellikle mülakatın olacağı günden en az bir gün önce belirlenir ve adaya iletilir. Çoğu zaman adaydan mülakat saatinden önce mülakat yapılacak alanda olması rica edilir fakat mülakat saatinde mülakat başlatılmaz hatta genellikle mülakat süresinden belli bir süre geçtikten sonra aday davet edilir.
Aslında bunun sebebi yoğunluk ya da teknik aksaklık değildir, işveren stres ve beklenmedik durumlar karşısında adayın sergilediği tutumu ve davranış biçimi ölçmek ister. Mülakat öncesi mülakat yerinde beklenilen süre genellikle mülakatın en heyecanlı kısmı olarak tanımlanır bu sebeple adayın stres ve heyecan karşısında vereceği tepkiyi ölçmek için sıklıkla kullanılan bir yöntemdir.
Unutulmamalıdır ki başvurduğunuz pozisyonun kendi şartlarına ve kriterlerine göre mutlaka adaylarda farklı özellikler ve şartlar aranacaktır. Bununla beraber iş görüşmesine gitmeden önce mutlaka başvuru yaptığınız firma hakkında bilgi sahibi olmanız ve sizden isteyebilecekleri evrakları yanınızda bulundurmanız gerekmektedir.
Destek olmak için google gibi arama motorlarından bizi takip edebilirsiniz.